Lentosotakoulun Kilta

 

 

 

KILLAN PROJEKTIT

Killan tuorein projekti: Saab Safir - muistomerkki

Saab Safir -alkeiskoulukone (SF-7) kunnostettiin kiltalaisten toimesta Lentosotakoulun hallitiloissa huhti-toukokuun aikana vuonna 2004 mm. maalaamalla koko kone uudelleen alkuperäisväreihin. Kone odotti Lentosotakoulun tiloissa koko aikaa vieneiden rahoituskuvioiden ajan, mutta sitä esiteltiin silloinkin asiasta kiinnostuneille. Kun rahoituspuoli alkoi selvitä, vitriinirakennuksen pystytystyöt pääsivät alkuun Kauhavan keskustassa 23.5.2006. Rakennus valmistui elokuun lopussa. Safir siirrettiin vitriiniinsä 14.9.2006 ja on ollut siitä lähtien kaupunkilaisten ja muiden ohikulkijoiden ihailtavana niin päivä- kuin iltavalaistuksessakin.

Muistomerkin virallisia vihkiäisiä vietettiin Kiltamme vuosikokouksen yhteydessä toukokuun 26. päivänä vuonna 2007 arvovaltaisen kutsuvierasjoukon ja muistomerkin aikaansaamiseen vaikuttaneiden lahjoittajien sekä projektia myös muuten monin tavoin tukeneiden läsnä ollessa.


Muistomerkkivitriini sijaitsee aivan Kauhavan keskustassa:  Kauppatien
ja Kauhavantien (entinen Ylivieskantie) risteysalueella.

Lisää vitriinin avajaisjuhlallisuuksista

Vielä täysin lentokunnossa  oleva toinen "museokone" Saab Safir SF-25 suoritti tyylikkään ja nostalgisen ylilennon samalla hetkellä kun muistomerkkiä vihittiin! Ylilennon suoritti Lentoupseerikurssi 26:n oppilas vuosilta 1956-57, eläkkeellä oleva Finnairin lentokapteeni Esko Ruohtula.

Fouga Magister -muistomerkki

Kiltamme ensimmäinen suuri ja näyttävä projektihanke on nykyään Lentosotakoulun Perinneaukiolla seisova uljas Fouga-patsas.
Tuo aukiohan sijaitsee entisen kadettien, lentoupseerioppilaiden, aliupseerioppilaiden ja varusmiesmekaanikkojen asuntorakennuksen, nykyisen Tukikohtakomppanian, ja Muonituskeskuksen välissä.
Tämä muistomerkki paljastettiin elokuun 15. päivänä vuonna 1986. Tilaisuus oli merkittävin Killan sen toimintavuoden aikaisista tapahtumista.  Koneet ovat ensimmäinen (FM-21) ja viimeinen (FM-82) Suomessa valmistettu Fouga CM 170-suihkuharjoituskone. Kaikkiaan näitä ranskalaisia koneita oli ilmavoimiemme käytössä vuosina 1958-88 yhteensä 80 kappaletta.